Szent Ferenc ,,autózik”

FORRÁS: SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYE

„Áldott légy Uram és minden alkotásod.” – Élet- és teremtésvédelmi program a Székesfehérvári Egyházmegyében

2017.04.18. – A Székesfehérvári Egyházmegye 2003-ban indította el a Lélegezzünk együtt a világgal programját, amelynek keretében a Spányi Antal püspök a közösségszervezés és a civil szervezetekkel való kapcsolatépítés után az élet- és teremtésvédelemre helyezte a hangsúlyt az elmúlt évtizedben. Ebben az évben a Székesfehérvári Egyházmegye elektromos autót vásárolt és elkészült a természetvédelmi szempontok szerint átalakított püspöki palotakert is.

Isten munkatársaiként felelősséggel a világért

Spányi Antal püspök Ferenc pápa, a környezetvédelemről szóló Laudato si kezdetű enciklikájára hivatkozva elmondta: “A közös otthonunk a teremtett világ, amit együtt kell őriznünk, gondoznunk. Úgy gondoltuk, ezt több területen is tudjuk szolgálni. A környezetvédelem jegyében egy Nissan Leaf elektromos autót vásárolt az egyházmegye, amelyre egy felirat került Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából. „Áldott légy Uram és minden alkotásod”. A főpásztor reméli, ez az idézet felhívja a figyelmet arra, hogy a teremtett világért mindannyian felelősek vagyunk.
A természetvédelem keretében az egyházmegye felújította a püspöki palota kertjét: az öntözéshez kútvizet használnak, szelektíven gyűjtik a szemetet, hasznosítják a zöldhulladékot és kerékpártárolókat alakítottak ki. Smohay András művészettörténész a bemutatón elmondta, hogy a több mint 200 éves kertet igyekeztek az eredeti állapotok szerint helyreállítani. Végül bejelentette Adventi Udvar mintájára júniustól zenei programokat szerveznek majd, a Hermann László Zeneiskolával közösen kamarakoncerteket tartanak, így még több lehetősége lesz a székesfehérváriaknak és a Fehérvárra látogatóknak betérni a palota gyönyörű udvarába.

Kapcsolódó videó: https://www.youtube.com/watch?v=TPqZitgt8zQ